O tych reklamach

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

11 paź

Bardzo lubię ryby pieczone w folii bo zawsze wychodzą fantastyczne a są super proste w przygotowaniu. Właściwie same się robią :)

Do tego rozpakowywanie folii na talerzu jest trochę jak rozpakowywanie prezentu :D

Łosoś jest też bardzo zdrowy jak wszyscy wiedzą, i ma wyrazisty smak, więc nie potrzeba mu wielu przypraw. W zasadzie sama sól i pieprz wystarczą, a z dodatkiem cytryny i czosnku czy ziól to już naprawdę szaleństwo ;)

Tutaj znajdziecie przepis na łososia pieczonego w całości w folii: łosoś pieczony w całości

losos-z-przyprawami-cytryna, pannakota.pl

***przepis***
1 dzwonko łososia na osobosowę;

2 cytryny
przyprawy
oliwa z oliwek
folia spożywcza

***

Łososia solę, dodaję pieprzu, ewentualnie inne przyprawy, ja bardzo lubię świeży rozmaryn, położyłam 2 ząbki czosnku. Kładę plasterki cytryny, trochę jej wyciskam na łososia. Czasem kładę ryby na plasterkach pomarańczy, mają wtedy wspaniały aromat, no i smak. Polewam oliwą, albo też w innej wersji rzucam parę wiórków masła, ryba ma wtedy wspaniały maślany smak. Odkładam łososia na trochę (z godzinę). Ale też niekoniecznie. Często robię od razu i też jest pyszny, więc jak nie mamy czasu to proszę, można od razu przygotować.

Układam po 1 lub po dwa kawałki w folii do pieczenia. Trzeba wziąć większy kawałek folii, tak, aby brzegi folii można dokładnie zawinąć i stworzyć taką torebkę powietrzną. Zaginamy więc brzegi folii, zamykając szczelnie w ten sposób łososia. Foli na taką torebeczkę bierzemy nadmiar, bo w trakcie pieczenia zrobi nam się tam taki powietrzny balon i przyda się trochę miejsca na to powietrze.

Pieczemy ok 20- 30 minut w 200C.

Smacznego!

a tutaj jest wersja łososia w folii na szpinaku

a tutaj przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

losos

O tych reklamach

Odpowiedzi: 23 to “ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII”

  1. strzala Luty 15, 2008 at 10:22 am #

    mmm cudownie. dziś mam tego łosia na obiad. mmm.

  2. strzala Luty 15, 2008 at 11:09 pm #

    był! cudo. pietruchę jeszcze dodałam.

  3. pannakota Luty 16, 2008 at 12:16 pm #

    No to cieszę się, że obiad udany ;) Też dodaję świeże zioła, zależy co akurat mam, ten łosoś jest zawsze pyszny :D

  4. krzysiek Grudzień 28, 2008 at 1:09 pm #

    witam ja dziśiaj robiłrm w taki sposum utarłem całą kostke masła z 6 ząbkami czosnku i dałem przyprawe do ryb całe dzwonki natarłem tymmasłem i na foli do pieczenia ułożyłem w plastrach tłustej ogonuweczki jedenna spód 2 na góre i tak pozawijane osobno dzwonka wsadziłem do piekarnika 220 st c na 35 minut

  5. ck Styczeń 11, 2009 at 6:41 pm #

    super – również polecam,łosoś nie może sie nie udać… (-: ja polecam posypac rybę koperkiem, aromat i samk jest po upieczeniu rewelacyjny…pozdrawiam

  6. pannakota Styczeń 11, 2009 at 6:48 pm #

    koperek jak najbardziej wskazany do ryby :) zgadzam się w zupełności!
    pozdrawiam serdecznie :)

  7. tom Luty 21, 2009 at 11:08 am #

    jesli chodzi o tego łososia w folii,to najlepszy jest posmarowany musztardą,a na wierzch cebula,i kapary.Polecam

  8. JACEK Luty 23, 2009 at 3:18 pm #

    dz za ten watek. dzieki wam zrobilem extra rybe. pzdr

  9. Sebastian Luty 26, 2009 at 12:10 pm #

    Mam pytanie, czy mozna uzyc jednoczesnie cytryny i pomarancze w tym przepisie, jezeli tak to czy nadal powinno sie dodawac czosnek?
    Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

  10. pannakota Luty 26, 2009 at 12:42 pm #

    nie robiłam akurat w ten sposób, wiec nie ręczę za efekt. Piekłam ryby oddzielnie na pomarańczach i rozmarynie, albo na innych ziołach, wtedy czasem dodawałam czosnek a czasem nie, zależnie od nastroju. myślę, że warto spróbować, może raz bez czosnku za to cytryny z pomarańczami razem i może z ziołami właśnie, jakaś gałązka rozmarynu? w każdym razie, ja spróbuje następnym razem :)
    pozdrawiam!

  11. kwakwa Marzec 5, 2009 at 4:57 pm #

    ja polecam łososia pieczonego oczywiście w folii, skropionego solidnie cytryną, troszkę swieżo mielonego pieprzu kolorowego, szczypiorek zielony pokrojony w dorobne kawałeczki i to wszytsko polać sosem sojowym !!! pychota, jadłam przez tydzień non stop :)

  12. sali Marzec 21, 2009 at 11:24 am #

    może pytanie głupie, ale ja raczej z tych niedoświadczonych – można wykorzystać łososia mrożonego? a jeśli tak to jak to robić, rozmrozić łososia i upiec, czy piec bez rozmrażania?

  13. pannakota Marzec 21, 2009 at 12:33 pm #

    Ja zawsze rozmrażam rybę przed pieczeniem, bo mi bardziej odpowiada konsystencja takie ryby, wydaje mi się, że jest lepsza jak się rozmrozi, nie ma w sobie tyle wody. Oczywiście korzystam też z ryb mrożonych, tyle, że je rozmrażam. No i wiadomo, że świeża ryba jest lepsza, ale jak nie mamy świeżej to mrożona też jest ok.

  14. sali Marzec 25, 2009 at 5:56 pm #

    zrobiłam dziś z mrożonego fileta, zgodnie z zaleceniem uprzednio go rozmroziłam. smak mnie zaskoczył, nie sądziłam, że będzie aż tak pyszne. serdecznie pozdrawiam

  15. pannakota Marzec 25, 2009 at 9:26 pm #

    wspaniale, bardzo się cieszę, ze się na coś przydałam :) no i że łosoś wyszedł smaczny :)
    pozdrawiam serdecznie!

  16. vanillia Maj 4, 2009 at 3:33 pm #

    przepis switny!!! dzieki za pomysl:)
    pozdrawiam!

  17. Radomir Grudzień 24, 2009 at 12:26 pm #

    Najlepiej wszystkie składniki wrzucic razem do betoniarki i zrobić ciastko

    • pannakota Grudzień 24, 2009 at 12:39 pm #

      prosze bardzo :D

  18. monika Listopad 25, 2012 at 10:23 pm #

    Bardzo dziękuję za przepis,łososia (bałtyckiego prosto z łodzi :) robiłam pierwszy raz,wyszedł wyśmienity.

    • pannakota Listopad 25, 2012 at 10:25 pm #

      Bardzo się cieszę, smacznego :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII NA SZPINAKU « Pannakota - Grudzień 4, 2007

    [...] w OBIADY, ryby, warzywa @ 5:13 pm autor pannakota W zasadzie to ten sam przepis, co łosoś pieczony w folii, tylko tym razem leży sobie na [...]

  2. ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM « Pannakota - Lipiec 20, 2008

    [...] a tutaj jest przepis na łososia pieczonego w folii Posted by pannakota Filed in DESER [...]

  3. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII NA SZPINAKU « Pannakota – przepisy kulinarne na pyszne dania i desery - Listopad 22, 2012

    [...] jest zasadzie to ten sam przepis, co łosoś pieczony w folii, tylko tym razem leży sobie na [...]

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 245 obserwujących.

%d bloggers like this: